Bu Blogda Ara

Sayfalar

05 Haziran 2021

İstavrit

İstavrit neredeyse bütün öz İstanbullu ve İstanbul'a sonradan gelmesine rağmen İstanbul kültürünü benimsemiş vatandaşlarımızın bildiği üzere bir Balık adıdır.
Ancak adını Bizans döneminde Istavroz olarak bilinen Beylerbeyi'deki kiliseden alır.


İstavritler en çok Çengelköy açıklarında haça benzeyen batık Bizans çapaları arasında oltaya geldiklerinden Çengelköy semti de ism-i şerifini bu çapalardan alır.

Gıdalı Beslenme Zamanı

Bizler her zaman hayatlarımızda gıdalı beslenerek gelenekli yummileniyoruz, ama gerçekten yediklerimizin sağlıklı olup olmadıklarını sorgulamıyoruz bile.
Yıllardan beridir küresel kapitâlist güçler bizlerin dengelerini bozmak için çalışıyorlar, korona moronadan önce de yapıyorlardı yapmağa da devam ediyorlar.
Nasıl mı?
Denemek için birkaç gıdayı deneyimledik, sonucunu da sizlerle paylaşalım istedik.


Çilek:
Isırdığınızda orta kısmında boşluk var ise hormonludur. Artık o çileği yemeyin.
Mısır:
Kusursuz ve sıralı şekilde düzgün mısır almayın. Genetiği ile oynanmış ısmarlama üründür.
Zeytin:
Bekleme süresi sebebiyle boya sıkça kullanılır. Eğer çekirdeği kahverengi değil siyahsa boya katılmış demektir.
Yoğurt:
Markası ne olursa olsun hiçbir hazır yoğurdu almayın. Evde günlük süt ile mayalayın. Ya da hiç yemeyin. O kadar kesin.
Süt:
Ya günlük süt alın ya hiç süt almayın. Günlük sütte markanızı üçdört gün bekleterek test edin. Bozulmazsa o markayı artık almayın.
Pâlmiye Yağı:
En yoğun olduğu ürün Nutella ve benzerleri gofret ve cipslerdir. Sağlıksız olduğundan Fransa bu yağa ilâve vergi getirmiştir. Atıştırmalık yiyeceklerde sıklıkla pâlmiye yağı kullanılır. Pâlmiye yağından yapılmış kaşarı deneylerde fare bile yememiştir.
Et Ürünleri:
Salam ve sosisi evinize bile sokmayın. Hamur hâllerini görseniz inanın mideniz kalkar.


Bu yazılanlar sıradan sağlık tavsiyeleri olmadıkları için lütfen ciddiye alın. Farkında değilsiniz ama yavaş yavaş öldürülüyoruz. Günümüzdeki kanser vakaları ve obezitenin en büyük müsebbibi bu beslenme alanındaki vahşettir. 
Evet tam bir vahşet bu gıda düzeni. Mâlesef kanser ve obeziteye çok sık rastlıyoruz. Eğer tedbir almazsak yakın gelecekte her ailede en az bir kişi kansere yakalanmış olacak.

04 Haziran 2021

Pişmâniye

 Bugün size bir zamanlar Devletimin Trenleriyle İzmit istasyonundan geçerken Kocaelili birçok vatandaşımız tarafından istasyonun içinde satışı ve dağıtımı yapılan Pişmâniye adlı tatlımızdan bahsedeceğim, hani bir yiyenin pişman bir de yemeyenin pişman olduğu çok güzel bir yummimizdir.


Pişmâniye'nin ilk yapıldığı yerin İran olma ihtimâli oldukça yüksektir. Bu ülkede "Peşmek" diye adlandırıldığı için de sözcüğün zamanla Türkçe’de "Pişmâniye" olarak geçtigi düşünülmektedir. İzmit pişmaniyesine ün kazandıranlar ise 1601 ilâ 1611 yılları arasında İran ve Ermenistan’dan gelerek İzmit ve çevresine yerleşen Ermani ustalar oldugu bilinmektedir. İzmit'in meşhur pişmaniyesine ününü kazandıran ise bu ustalardan biri olan Şekerci Hacı Hagop Dolmacıyan’dır.
Her ne kadar bütün kaynaklarda Hacı Hagop Bey'in ve diğer adları Hagop olanların adları Agop olarak yazılmaktaysa dâhi Agop yanlıştır, doğrusu HAGOP'tur, yani başında H hârf-i şerifi vardır.


Görünüşte bitmiş gibi olan ama hiçbir zaman gerçekte bitmemiş olan dünya savaşını izleyen yıllarda diğerleri gibi Dolmacıyan da şekerci dükkânını kapatarak Amerika adlı bir ülkeye göçmüş olmasına rağmen maharetinin de kendisiyle birlikte göç etmesini önlemek görevi ise Dolmacıyan’ın çocuklarına Türkçe ve Fransızca öğretmek üzere dükkânında çalışmış bulunan İzmit Muhasebe Başkâtipliği’nde görevli İbrahim Ethem Efendi'nin olmuştur.
Kendisine pişmaniye yapımının bütün inceliklerini öğreten Hacı Hagop Dolmacıyan’ın dünyanın bütün pisliklerini yayımlayan Amerika’ya göç etmesi üzerine Kapanönü semtinde bir şekerci dükkânı açmıştır. Botanik kültürü ve müzik yeteneği ile de tanınan ve soyadı kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan 1892 ilâ 1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalâthanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuştur.


Pişmaniyenin özünü un şeker ve yağ oluşturmaktadır. Un ve yağın kavrulmasıyla hazırlanan pişmaniye hamuru pişmaniye yapımı için kullanılan makineye yeterli miktarda yayılır. Derecesi gelmiş olan şeker soğutulmak üzere dinlendirme tezgâhlarına dökülür. Soğuyan ve beyazlatılan şeker önceden hazırlanmış hamurla makinede birleştirilerek yapıma başlanır.
Pişmaniye oluşumunu tamamladıktan sonra kopartılıp dinlendirilir ve son olarak el yardımıyla antibakteriyel bardaklara doldurularak şekil verilir.

01 Haziran 2021

Kahveli Tren Avı Yummi

 Kötü şansımız Muà'daki muzella dondurmalar tarafından kullanıldıktan sonra eskiden Fly İnn'deki meşhur Uçak Avı Yummi günlerimdekine benzer ama görünen taşıtı uçak değil ama Tren Avı Yummiye uygun bir mekân daha keşfettik.
Emin olun Muà'daki berbat dondurmanın acısı henüz bugün açılan Meet Lab Coffee'de bir şekilde dindirildi.
Eğer bu yazımda mevzuat-ı umumiyesi geçen Meet Lab Coffee'nin nerede olduğunu merak ediyorsanız Meet Lab Coffee ism-i şerif tamlamasını tıklayınız. Çünkü ne de olsa birkaç adet şubesi mevcut kendilerinin.


Hani derler ya öküzler inekler ancak trenlere bakar diye, tavsiye olarak gelmeli Meet Lab'a almalı kahveyi açmalı bilgisayarı dikmeli gözü demiryoluna ve gelen geçen devletimin elektrikli trenlerine öküz inek gibi bakmalı ve zamanla bu bakışmalardan zevk bile almalı.
Hayat her ne olursa olsun güzel anılar biriktirmek için vardır ve bizlere Allah-u Te'âlâ tarafından kısıtlı bir süre için bağışlanmıştır, günü geldiğinde bize verdiği canımızı yine geri alacaktır ve bizim bilmediğimiz zaman zarfında en önemli kârımız yaşadığımız güzel anılar olacaktır.

Muà Dondurma

 Bazı güzel görünen şeyler vardır ama sadece dışları güzel görünüp içleri bomboşlardır.
Akşam vakti Cadde-i Bağdad'da gezerken gördüğüm Muà Gelatieri D'italia adlı bir yeni mekân burası.
Konum olarak belki çok güzel bir yer, çalışanları da çok neşeli, ben içeri girdiğimde Muzella ve Brüksel Püskevitli olannından seçtim ama ne yazık ki dondurmaları yummilendikten yarım saat kadar sonra midemi bozduğunu söylemek zorunda ben.
Sanırım dondurma konusunda biraz çalışmaları gerekecek.


Üstüne üstlük dondurması çok pahalı, çocuk boy topu On Türk Lirasıcık büyük boy topu ise Ondört Türk Lirasıcık gibi oldukça yüksek bir ücretten satışa arz etmişler.
Hani anladık korona morona yüzünden kapalı olduğu zamandaki zararı çıkartmak istiyorlar belki ama bu dükkân korona morona öncesi mevcut değildi.
Hem gereksiz pahalı hem de anlatıldığı kadar güzel değil, kısaca pek değmez.

Kutsal Üç Aylar Geldi

Sabah sabah başlıyoruz yeni bir aya, aslında bu kadar zamandan beridir bunalımdayken azıcık olsun ferahlamayalım mı sizce de?
Başlıkta bahsettiğim Recep-i Şerif Şaban-ı Şerif Ramezân-ı Şerif ayları değil, Haziran Temmuz Ağustos aylarıdır. Çünkü ne de olsa ilk üç günü Ramezân Bayramı olan Şevvâl-i Şerif ayı da neredeyse bitiyor.


Kısacası sizin anlayacağınız lisandan yazarsam Yaz Mevsimi biraz önce fiilen avdet eyledi ama gerçek avdeti yirmi kocaman günden sonra meydana gelecek.
İlkokulda bile öğrendiğiniz bilgilere göre Yaz mevsimi girişi Yirmibir Haziran çıkışı da Yirmiiki Eylül günleridir.


Bizler bugünlük Haziran-ı Şerif Ayı'nın hayatlarımıza girişini idrak etmeğe çalışacağız.
Ne yazık ki zaman da çok hızlı geçtiği için yetişebilmek ne mümkün?
Önemli olan yaşanılan zamanın tadını çıkartmak deil midir?

30 Mayıs 2021

İett'nin Yeni Marifeti

 Her bir şey aklıma gelirdi ama koskocaman İstanbul Elektrik Tünel Tramvay İdaresi ya da hepimizin bildiği kısaltmanın sahibi İett'nin Facebok sayfasından bugün akıllara zarar bir paylaşım yapacağı aklımın köşesinden bile geçmezdi.
Bizler bu blogun yazarları ve okuyanları olarak gerçek anlamda şoka girdik biraz önce.


İett artık otobüs işletmek ve işleyen otobüsleri denetlemek olan asli görevini bırakmış hiçbir zaman anlamayacağımız ve öğrenmeğe niyetimizin bile olmadığı Emojice adlı salak bir dille salak salak şeyler yazmağa başlamış ki kendisinden hiç ama hiç ummazdık.
Bir de paylaşımların altlarına yazan "Z Kuşağı" övmeleri var ki akıllara zarar.
Ya yüceler yücesi Allah-u Te'âlâ'nın aşkına doğru söyleyin, biz okullarda Emojice diye bir dil öğrendik mi ki imdı böyle bir dayatmayla karşı karşıyayız?
İett'nin yasalarla belirtilmiş olan vazifesi işlettiği otobüslerinin zamanında hareket etmelerini sağlamaktır, böyle salakça paylaşımlar yapmak değil.
Önce iyiden iyiye kangiren olan İstanbul trafiğini çözsün, adam gibi otobüslerinin seferlerinin sayılarını arttırsın, sonra boş zamanı kaldıysa salak dilde bir şeyler öğretmeye yeltenebilir.
Boş espiri yapanların çok fazla boş vakitleri olduğu ve çalışmaları gerektiği unutulmamalıdır.