1- Mide sularını salgılarını teşvik eder artırır.
2- Şiddetli baş ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır.
3- Damar tıkanıklıklarını açar.
4- Soğu algınlığı ve üşütmelerde faydalıdır.
5- Susam yağı ile mayi haline getirilip soğuk algınlığı ve romatizma gibi nedenlerle ağrılı yerler masaj yapılırsa ağrıyı keser.
6- Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
7- Vücûddaki iltihaplanmaların iyileşmesinde etkilidir.
8- İştah açıcı olarak kullanılır.
9- Acı kırmızı biberin mide ve bağırsaklara zararlı bir etki yapmadığı test edilerek anlaşılmıştır.
10- Kanser hücrelerini yok ettiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. (İhtiva ettiği kapsaisin maddesi nedeniyle).
11- Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
12- İdrar ve ter salgılamasını artırır.
13- İshâli keser.
14- Akciğerdeki aşırı salgıyı temizler.
15- Sinüsleri temizleyerek sinüzitlerin iyileşmesinde yardımcı olur.
16- Ağrı azaltıcıdır. Vücut biberin yakıcı etkisine karsı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir.
17- Yüksek kan basıncını direkt olarak azaltır.
18- Peptik ülserin iyileşmesine yardımcı olur.
19- Gastrik ülserin iyileşmesini hızlandırır.
20- Mide mukozasını aspirin ve alkolün zararlı etkilerinden korur.
21- İhtiva ettiği histaminin maddesi nedeniyle kafa derisinde kelleşmiş bölgelerin saçların yeniden çıkmasını sağlayabilir.
22- Mide ekşimelerini giderir.
23- Fazla kilolu kişiler kullandığında bazal metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kaybı çalışmalarında faydalıdır.
Kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin maddesi insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.
24- Kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahiptir.
25- Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösterir.
26- Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini arttırır.
27- Terlemeyi arttırır, gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir
28- Kanser riskini azaltır, serinlik verir. Sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden biri de budur.
29- Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede gargara olarak kullanılır,
sinir hastalıkları için doğal yaıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve
kolestrol birikimini önler.
Görüldüğü gibi kırmızı biberin tatlısı da, acısı da, vücudumuz için
çok faydalı bir besinimizdir. Bugünlerde bol miktarda bulunduğu için ama
kurutarak, ama turşusu yapılarak, ama salçası yapılarak devamlı
kullanacağımız hâlde tutmak akıllıca olacaktır. Bilhassa içki içen
arkadaşlarımız kırmızı tatlı biber turşusunu veya salatasını
masalarından eksik etmesinler. Çünkü alkolün mideye verdiği tahrifatı en
aza indiren müthiş lezzetli bir mezedir.
Yukarıdaki alıntıda da okunup görülebileceği üzere her şeyi ünüversütelerdeki bilim adamlarının yapacakları araştırmalara bırakmamak gerekiyor. Bazı malûmatfuruşu bendeniz zaten söylüyorum sizderyaya.
Özetlersek hülâsa, biberin içinde bulunan ve acı olmasını sağlayan kapsaisin adlı maddenin metabolizmayı hızlandırdığını ve vücûdun sıcaklığını arttırıp kalorilerin de yakılmasını da sağladığını araştırmayı yapan bilim adamları da keşfetmişler.