Bu Blogda Ara

Sayfalar

29 Ağustos 2019

Gece Metrosu

Günün her saati hareket hâlinde olan İstanbul'da aslında güzel şeyler de oluyor.
Yarından itibaren Metro geceleri de işletilmeye başlanacak.


Aslında çok ama çok önceden uygulanması gereken bir düzendi ancak şimdiye dek ertelenmiş bulundu, her ne kadar her gün olması gereken bir şeyse bile en azından hafta sonları önemli bir taksi ücreti ödemekten kurtardı bizleri.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gelen açıklamalara göre şimdilik tatil günleri olmak üzere hem resimde gördüğünüz hem de benim aşağıda yazacağım hatlarda geceleri de metro işleyecek:

1. M1A : Atatürk Havalimanı - Yenikapı
2. M1B : Kirazlı - Yenikapı
3. M2 : Hacı Osman - Yenikapı
4. M4 : Tavşantepe - Kadıköy
5. M5 : Çekmeköy - Üsküdar
6. M6 : Boğaziçi Üniversitesi - Levend

Buna karşılık geri kalan hatlarda geceleri metro ve tramvay işletilmeyecek. Ne yazık ki gece işletilmeyecek hatlar arasında Marmaray da var, çünkü Marmaray'ın mülkiyeti Türkiye Cümhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait olduğu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi karışamıyor.

Gece Metrosu Nasıl İşleyecek?

Öncelikle şunu belirtmem gerek ki saat 24:00 sonrası hareket eden trenlere binmek için çift bilet geçerli olacak, yani İstanbulkartlardan 24:30 ilâ 5:30 saatleri arasında turnikeden geçerken 5.20 TL tahsil edilecek.
Sefer aralıkları ise yirmi dakika olacak, yani bir treni kaçırdığınızda beklemeniz gereken süre yirmi dakika olacak.
Seferler her Cuma'yı Cumartesi'ye ve Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan geceler yapılacak. Ayrıca Bayram günleri ise Arife günlerini Bayram günlerine bağlayan geceler işletilecek.


Örnek olarak bir çizelge yapmışlar, ben de bunu sizlerle paylaşıyorum.
Bu yıl Zafer Bayramı Cuma gününe denk geldiği cihetle Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece ilk kez yukarıda saydığım metro hatlarında seferler sabaha kadar devam edecek.
Aynı şekilde Cuma'yı Cumartesi'ye ve Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan geceler de işletilince toplamda doksan saat boyunca kesintisiz bir işletme söz konusu bu hafta sonu.


Yeri gelmişken önümüzdeki Eylül Ayının gece sefer günlerini de paylaşayım şimdiden.
Ekim Ayının sefer düzenini ise Ekim Ayı geldiğinde ayrıca paylaşacağım.
Resimlerin hepsi Metro.İstanbul'un Resmi Web-Sitesinden alıntıdır.
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen Metro.İstanbul yazısını tıklayınız.

Özel Etkinlik Akşamları

Bazı lig müsabakaları ve özel etkinlik akşamlarında Metro geceleri belli bir saate kadar seferlerine devam ettiğini İstanbul'da yaşayanlar bilirler.
İşbu ahvâl ve şeraitte Gece Metrosu seferleri doğrudan Gece Sefer Tarifesine geçecekler, diğer hatlar ise süre uzatımı kapsamında seferlerine belirtilen saat gelinceye kadar devam edecekler.

Sonuç itibariyle Gece Metrosunun bütün İstanbullulara hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını Allah-u Te'âlâ'dan niyaz eder ben.