Bu Blogda Ara

16 Haziran 2018

Bindokuzyüzon Model İcatlar

Geçen gün Bayram Gazetesi'nden bahsedince Twitter'i kurcaladığım zaman bazı belgeler buldu ben.
İşbu dört adet olan belgelerde günümüzde kullandığımız bazı âletlerin günümüzden yüzsekiz yıl önce hayal edilmeye başlandığına dair görüntüler ve çizimler yer almakta.
Gerçi işbu resm-i şeriflerde İkibin Yılını tasvir etmeye çalışılmış ama bunlardan bazıları daha önce oldu, bazıları şekl-i şerif değişik oldu, bazıları da henüz vukua avdet eylemedi.


İşbu ilk resm-i şerifimiz bir kadının hem kendisini en rahat ve özel hissettiği ama buna karşılık en savunmasız olduğu bir bölüm olan genellikle yüzünü boyadığı odasının köşesini tasvir etmiş.
Aslına bakarsanız bu sahne günümüzde biraz olsun gerçeğe erişti, ama kendi odasında değil bir berber dükkânında.
Gerçi bu sınıflandırmaya sadece kadınlar değil erkekler de girdiler, çünkü bası lüküs berber dükkânları bu hizmeti erkeklere de arz ediyorlar. Tabi ki bir mahâlle berberi gibi değil, oranın işçilikleri biraz daha fazla.


İkinci resm-i şerifimizde ise bir elektrikli süpürge baş rolde, ama hem süpürüyor hem de yerleri yıkıyor.
Ancak günümüzde uzun yıllardır kullandığımız mâkine çok daha kullanışlı, zira ben resimdekinin nasıl çalıştığını ve görevini nasıl yapabildiğini bir türlü anlayamadı.


Bu seferki resm-i şerifimiz haberleşme ile alakalı. O zamanlar telefon yoktu, telgraf daha yeni yeni gelişiyordu, dolayısıyla karşılıklı haberleşmeler ancak mektupla yapılırdı. Tabi bir mektubu postahaneye teslim ettikten sonra alıcısına ne zaman ulaşırdı bilinmezdi, çünkü ulaşımda ziyadesiyle sıkıntılar vardı.
O zamanın şartlarıyla günümüzün şartlarını kıyaslayamayız, günümüzde mektup bile haberleşmedeki önemini öyle ya da böyle kaybetti, telgraf ise tarihe karışmış gibi.
Bunların yerlerini elektronik mektuplar ve artık çoklarımızın gökünde olan akıllı cep telefonları aldılar. Hâlkımız artıkım bilgisayarı bile gereksiz buluyor ama bilgisayarın yapabildiği bazı şeyleri akıllı telefonlar henüz yapamıyorlar.


İşbu paylaştığım son resm-i şerifimizde de bir tiyatro salonu tasvir edilmiş, ama tam bir opera sahnesi.
O zamanın müzikli gösterilerinde çalgılar her zaman canlı olarak çalınırdı.
Günümüzde artık bu kadar çok çalgıcı bulunmuyor, çünkü bilgisayar ve daha önceden kaydedilmiş şarkılar sayesinde müzik perde arkasından geliyor.
Yani bu görüntü de gerçek oldu ama şekl-i şerifi başkaca bir şekilde.
İşin güzel ve dikkât çekici tarafı müzik bile bozuldu, ama konumuz bu değil.

İşbu yazımda sizlere bazı geçmiş düşüncelerden bahsetti ben.
Böyle alaka uyandıracak nesne-i şerifler bulunca yeniden böyle mevzuat-ı istikbâlden yazarım.

15 Haziran 2018

Güllâç Yummi

Bugün nedense canım güzel bir Güllâç çekti.
Ancak bulamadığım için yummilenemedi ben.


Misâfir umduğunu değil bulduğunu yer. İşbu sebep-i şeriften dolayı Güllâç olmadı onun yerine Gélâto verelim dediler.
Bu seferki yummilenme faslımdaki temaşa ettiğimiz dondurmamın muhteviyatında "Arancia + Nuce + Apricole + Gaziantep Fıstığı + Banan" mevcut.
İşbu muhteviyatlı dondurmayı yummilenmek ve tadını tatmak isteyenler Hacı Bozan Oğulları'nın davetine icâbet edebilirler.

Bayram Gazetesi

Şimdiki nesil pek bilmezler, eskiden Ramézân ve Kurban Bayramlarında ulusal ve yerel basın tâtil yapar, bu yedi günlük toplam zaman zarfında sadece bayramlara özge olarak Bayram adlı gazete çıkardı.


Takdir buyurursunuz ki Bayram Gazetesi günümüzde mevcut olmadığı cihetle işbu yazımda sizlerle içeriğinden bahsedemeyeceğim, ancak Pinterest'ten gelme birkaç güzel resm-i şerif sizlere ahanda burada eşlik edeceğine dair müjdeyi arz etmek ister ben.


Burası Küçükyalı, soldaki gördüğünüz yol Bağdat Caddesi. Resimde sağa doğru yatmış gibi olan banliyö treni ise Haydarpaşa'dan gelip Gebze yönüne devam eden devletin tekerlekleri bedavaya dönmeyen elektrikli treni.


Bir zamanlar bayram geldiğinde en önemli toplanma yerlerinden biri Sultan Ahmet Meydanı ve bütün ihtişamıyla Aya Sofya Camii.


Bir zamanlar Eminönü'den Boğaziçi'nin çeşitli iskelelerine günlük vapor seferleri vardı, üstelik gündüz vakt-i şeriflerinde.
Gerek Şirket-i Hayriye'den kalanlar gerekse Denizcilik Bankası'nın ileride aldığı yeni vaporlar özellikle tâtil günleri tıklım tıklım dolu olurdu.
İşbu bahsettiğim Boğaziçi Vaporları 1980'li yılların ortalarına kadar işbu şekl-i şerifte işletildiler, sonra seferler iyice azaltıldı, vaporlar da emekli edildiler.


İmdı da Galata Kulesi'den güzel bir Topkapu Sarayı manzara-i nefâseti temaşa eylemekteyiz.
Hava o kadar güzelmiş ki arka plânda Kınalıada Burgazada ve Heybeliada da kareye girmiş, ancak Büyükada dışarıda kalmış.


Bu gördüğümüz ise bizim göz bebeğimiz olan İett'nin ikinci T'si olan Tünel.
Tabi günümüzdeki vagon değil, bu araç 1875'ten 1969'a kadar kullanıldı.
Üstelik Taht'el-Arz'ın içindeki raylar bile çiftti.


Tünel'in dışında da o zamanlar güzel bir cadde olan Cadde-i İstiklâl.
Ancak o zamanların bir numaralı ulaştırma aracı ve İett'nin ilk T'si olan tramvayların artıkım Tünel'e gitmediği dönemler, yoldaki raylardan Tünel yönü sökülmüş.
Sağdaki bina ise Ferhan Şensoy'un bile bir tiyatrosunda "İnokta Galatasaray" diye bahsettiği Galatasaray Lisesi.  İzlemek için altı çizili metni tıklayınız.


İşbu muhabbet-i kösteği bir tarafa bırakalım ve bu güzel günde kedilerin aslında dünyanın kralı olduğuna dair işbu resm-i şerifi temaşa eyleyelim.
Şunu unutmayınız ki eğer bir kedi bir insana hırlıyorsa o insandan insanlığa bir faide gelmez.


Bir zamanlar Coca-Cola'yı özellikle bayramlarda içerdik, hâttâ o zamanlar bayramlık içecekti.
Ancak aradan geçen zaman zarfında aslında sağlığımıza olan zararları iyiden iyiye ortaya çıktı.
Aslına bakarsanız rakı da zararlıdır ama Coca-Cola kadar değil.


Bayramlarda en önemli eğlencelerimizden biri de gezmektir.
Günümüzde İstanbul'a adam gibi devletin treni gelmediği için istikâmetlerimiz Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları.
Resm-i şerifimizde Atatürk Havalimanı temaşa edilebiliyor, ancak o günlerden günümüze geçen zaman zarfında orası öyle çok büyüdü ki bu manzara da tarihin tozlu sergenlerinde yerini aldı.


Tarihin tozlu sergenleri geçmişte kaldığı cihetle biz günümüze dönelim.
Kısaca son sözüm: "Eid Moubârék".

Ramézân Bayramı Mübârék Olsun

Bugün bayram sabahı.
Dün gece bu yılın son iftarını açıp içeriğini yummilendikten ve teravih namazımızı artık kılmadıktan sonra çok şükür Bayram sabahına eriştik hayırlısıyla.


İmdı ise işbu Ramezan Bayramını kutlama vakt-i şerifi.
Koskoca Ramezan ayını hayırlısıyla ve hakkıyla geçirdiğinizi umarak Şevvâl ayının da güzellikler getirmesini diler ben.

11 Haziran 2018

Kadir Gecesi Mübârék Olsun

İçinde bulunduğumuz gece Kadir Gecesidir veya öyle itibar edilir.
Çünkü Kadir Gecesinin kesin bir günü Allah-u Te'âlâ tarafından tayin edilmemiştir.
Ancak peygamber efendimiz "Kadir Gecesi'ni Ramezân Ayının son o günü içerisinde arayınız" buyurmuşlardır.


Cenab-ı Hak kabûl eylesin.