Bu Blogda Ara

Sayfalar

24 Kasım 2020

Öğretmenler Günü

Bugün Öğretmenler Günü.
Dünyada eşi benzeri olmayan bir meslek grubundaki insanların yılda bir gün olsun kutlamaya hakları olmalı.


Bir insan ki başka insanları yetiştirip hayata hazırlıyor.
Bana bir hârf öğretenin kırk yıl kulu kölesi olurum demiş Hazret-i Muhammet ve ilim Çin'de de olsa gidip alınız diye de eklemiş.
Çok da doğru söylemiş, ama gelgelelim bizim millet ve yeni pek embesil nesil bu sözü hiç mi hiç dinlememiş.


Ne yapalım kendi düşen ağlamaz. Millet dehle çüşle okullu olacak ve diplom alacak da cezasını ben mi çekeceğim?
Eğer bir toplumda gençler saygıdan sevgiden vefadan habersizse o toplumu yetiştirenler en büyük suçludur, çünkü hatalı öğrenci yoktur, hatalı anne baba vardır.
Öğretmenler günü kutlu olsun sevgili öğretmenlerim.

23 Kasım 2020

Jetonlu Telefon

Günümüz gençliği bir zamanlar sokaklarda müsait yerlerde jetonlu telefonların bulunduğunu pek bilmez. Ne de olsa biliyorsunuz zamane embesil nesil cep telefonuyla doğmuştur.
Cebinde telefonu olanın jetonlu telefona ihtiyacı olmadığı düşünülür.


Bizim köklü kurumlarımızdan Posta Telgraf Telefon idaresinin ikinci Te Hârfi olan ve altın yumurtlayan tavuğu olan Telefon'un ana idareden ayrılarak özelleştirilmeğe hazırlandığı ilk dönemlere ait bu resim, çünkü mavi renkli Türk Telekom işareti gelmiş.
Ancak işbu resm-i şerif çekildikten birkaç zaman sonra bizim altın yumurtlayan tavuğumuz ve istihbaratımızın teminatı üçotuz paraya bir Lübnan şirketine satılacak ve topu topu üçbeş yılda getirecek gelirin karşılığında haraç mezat satılacaktı.
Gerçi satış dönemlerine kadar jetonlu telefonlar yerlerini kartlı telefonlara bırakmışlardı.


Jetonlu telefonlarda konuşabilmek için kullanılan jetonlar, tarih boyu hiçbir zaman Türk Telekom baskılı jeton olmadı, her zaman Posta Telgraf Telefon idaresinin jetonları kullanıldı jetonlu telefonların kaldırıldığı son güne kadar.
Burada gördüğünüz küçük jeton sadece üç dakikalık şehiriçi görüşme için kullanılırdı.
Bunun bir büyüğü şehirlerarası aramalar içindi, daha da büyüğü milletlerarası aramalar için, kartlara geçildikten sonraki hesapla kıyaslarsak onbeş kontörlük yapardı, yani iki adet büyük jeton bir adet en küçük kontör küpürlü telefon kartı yapıyordu.


Vakt-i zamanının Posta Telgraf Telefon idaresinin altmış kontörlük kartı, ilk dönemler kontörü biten kart telefona yem olarak kalıyordu.
Bazen de kontörü bitmeyen kartlar da telefon tarafından yutulabiliyordu, örneğin ben Bilecik'teki askeriyenin telefonunda iki adet yüz kontörlük kart kaybettim, şikâyet edince de tabur komutanından fırça yedim.


İşte böylece satıldıktan sonra Türk Telekom markası kartların da üstlerine eklendi, sonra kontörü biten kartları telefonlar yutmamağa başladılar.
Derken üzerlerine tarih ve numaralar da yazılmağa başlandı.
Sonraları bu kartların koleksiyonculuğu da türedi, çünkü arka taraflarında manzara resimleri de vardı.


Her güzel şeyin bir sonu mutlaka vardır, işbu telefon jetonlarının da kartlarının da son kullanma tarihleri artıkım geçti, çünkü yerine cep telefonları geldi, gelmekle kalmadı bilgisayarı da telefonun içine eklediler.
Bakalım daha neler neler çıkartacaklar hayatlarımıza?
Yaşayalım görelim.