Bu Blogda Ara

Sayfalar

13 Şubat 2021

Dünya Radio Günü

 Çoklarımız sabah kalkınca ya da otomobillerimizi çalıştırınca veya dükkâna gelince ilk iş olarak radyo dinleyerek güne başlarız.
Ancak birçoğumuz Radio'nun da bir günü olduğunu biliyor mu acaba?
Günümüzün olmaz olası kapitâlist dünyasında her şeyin bir günü mevcut olmağa başladığını da mı bilmiyorsunuz? Zaten bu kapitâlist düzen sayesinde son bir yıldan beridir evlerimizde oturarak korona morona bakara makara adlı salgından korunuyouz. Ancak sağlığımızı koruyalım derken gençliklerimizden ve ömürlerimizden günler ceplerimizden ve sermayelerimizden de paralar şakır şakır gidiyor. Kapitâlist düzen para yemeden durmaz, elektrik su doğalgaz faturaları şişip şişip göklerimize bağzı sopalar sokacağı günler çok ama çok yakın.
Neyse biz radyoyu kutluyorduk değil mi?
Aslında genele bakılırsa kapitâlist düzenin içinde radyo da önemli bir rol oynar, her ne kadar günümüzde haberler sadece bir akıllı telefon kadar yakınımızda da olsa temelde radyo ile aynı işleve sahiptir.


Zamanlar değişir ama bağzı şehlerin işleme biçimleri asla değişmez.
Bir zamanlar günün belirli saatlerinde belirli yayınlar vardı, en çok sevilenlerinden biri de arkası yarın piyesleriydi. Günün anılan saatlerinde bütün aile radyolarının başlarında toplanır heyecanla dinlerlerdi.
Gel zaman git zaman arkası yarınların yerini televizyon dizileri aldı, artıkım haftanın her günü televizyonda dizi mevcut ama bu dizinin yayın süresi üç saati bulmakta ve herkesin beyinleri güzelce bir uyuşturulmakta. Aslında her ne kadar uyuşturucu yasak madde de olsa kapitâlist dünyanın düzenleyicileri olan küresel güçler için yasal bir madde.


Bir zamanlar daha televizyon yokken Türkiye Birinci Fotbol Ligi de radyodan yayınlanırdı, ama o yayınların da bir kâlitesi vardı.
Yayın başlamadan önce Ankara'daki merkezden günün müsabaka tellâliyesi okunur, hele de aynı anda birkaç müsabaka oynanmaktaysa beşer onar dakikalık aralıklarla stada bağlanılırdı, heyecanı yüksek ve iddiası olan müsabakalar daha uzun süre anlatılır, diğerleri ise penaltı olmuşsa veya takımlardan biri gol kaydına muvaffak olmuşlarsa ancak o zaman anlatılmağa kendine yer bulurdu.
Sonuçta o günlerde Fotbol sadece Fotbol için oynanırdı, kısaca zevk almak daha önemliydi.
Günümüzde ise bildiğimiz Futbol'un adı "İt's the Fıtbıl That's the Fıtbıl" oldu, sevgili Fatih Hoca'nın (Terim) kulakları çınlasın.


Bendenizin de bir zamanlar özellikle de Pazar günleri taşınabilir kulaklıklı Radio'mu alarak İstanbul Boğazı'nın alt başlarından üst başlarına kadar günlük uzun yürüyüşlerim olmuştur, ama bu yürüyüşler zamanında başta Metro Fm olsun sonra Best Fm olsun ve tabi diğer Özel Radio'lar olsun çoktan yayına başlamışlar ve gerek haber gerekse müzük olmak üzere birer yayın çizgisi belirlemişlerdi.
Benim de aslında gönlümde radyo programcısı olmak yatar ama yaşım artık dört onluğu çoktan geçtiği için hiçbir radyo sahibi bana bu imkânı vermez artık.
Çünkü ünüversütelerden yetişen benden çok daha akıllı ve daha geveze ve genç bir sürü şahıs mevcut, kendimizi kandırmağa gerek yok.


Radyoyu anarken radyolarımızın üzerlerine yerleştirdiğimiz örtülerden ve bilumum saatlerden bahsetmemek de olmaz.
Ah o radyo alıcılarımızın dilleri olsalar da konuşsalar, bugün nasıl yayınlarımızı internet üzerinden sağlamaktaysak o zamanlar radyolarımız vardı.
Aslında yazımın başında da belirttiğim neredeyse aynı şey, sadece geçen zaman zarfında doğada hiçbir şey kaybolmadı sadece şekillerini değiştirdi.
Tüm radyocularımıza ve o sihirli kutuyu sahiplenen herkese Dünya Radio Günü kutlu ve mutlu olsun.

11 Şubat 2021

Özgün Tramvaylarımız Yüzyedi Yaşında

 Eski zamanlarda hatırlarsınız İstanbul'umuzun çeşitli semtlerinde Özgün Tramvaylar gün boyu vızır vızır işlerlerdi.
Sur dibinde Edirnekapı, Topkapı, Yedikule'den Bahçekapı'ya.
Boğaz tarafında Bebek'ten Eminönü'ye, Ortaköy'den Aksaray'a, Beşiktaş'tan Fatih'e.
Beyoğlu tarafında Taksim'den Sirkeci ve Fatih'e.
Şişli tarafında Mecidiyeköy, Şişli, Kurtuluş, Maçka'dan Tünel, Eminönü, Sirkeci, Bayazıd'a.
Harbiye'den de Fatih ve Aksaray'a.
Anadolu Yakasında Üsküdar'dan Kısıklı ve Kadıköy'e.
Kadıköy'den Moda, Hasanpaşa, Fenerbahçe ve Bostancı'ya.
Tüm bu güzide semtlerimizin tramvay günleri bazılarında 1957 gibi sonlandırılmağa başlansa dâhi İstanbul Vilâyetinde son Özgün Tramvay 14 Kasım 1966 günü Kadıköy'den kalkıp Hasanpaşa'ya giden sonuncu tramvayla sonlandırıldı.


Bizlerin gözbebeğimiz olan sevgili İett de sağ olsun bu yıl da bugünü unutmamış ve yukarıda gördüğünüz güzel ve şirin bir görsel hazırlamış.
Bizlere de bu güzel günü kutlamak düşer, her ne kadar her güzel şeyin bir kötü günü olduğunu zaman bize acı bir şekilde öğretse bile.
Bu tramvaylarımızı kaldıracağımız yerde biraz geliştirip hızlandırabilir miydik?
Tabi ki yapabilirdik, ama zamanın iktidarı kaldırılma yönünde irade buyurmuş. Aynı iktidar İstanbul'a sayısız adette hançer sokmuş.
Örnek mi istersiniz? Atatürk Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, Barbaros Hayrettin Bulvarı, Ordu Caddesi, Kenedi Caddesi, Londra Asfaltı, Ankara Asfaltı.
Tabi bununla yetinilmedi, yıllar sonra Piyale Paşa Bulvarı, Tarlabaşı Bulvarı, Çetin Emeç Caddesi, Turgut Özal Caddesi ve sonradan açılan çok şeritli bazı yollar.
O kadar araba dolduruldu ki İstanbul'a, Cadde-i Bağdad bile 1987 yılında tek yönlü yapıldı.
Neyse konumuz dağılmadan ve dallanarak budaklanmadan biz Özgün Tramvayımızın Elektriklendiğinin Yıldönümünü kutlayalım.


O günlerin Özgün Tramvaylarının anısına saygıyla.

1 : Kadıköy - Kısıklı
4 : Kadıköy - Bostancı
6 : Kadıköy - Fenerbahçe
8 : Kadıköy - Hasan Paşa
11 : Üsküdar - Kısıklı
12 : Üsküdar - Kadıköy
10 : Şişli - Tünel
11 : Şişli - Bayazıd
12 : Harbiye - Fatih
12A : Harbiye - Aksaray
14 : Maçka - Tünel
15 : Taksim - Sirkeci
16 : Maçka - Bayazıd
16A : Maçka - Eminönü
17A : Mecidiyeköy - Sirkeci
18B : Taksim - Bayazıd
19 : Kurtuluş - Bayazıd
19A : Kurtuluş - Eminönü
19B : Kurtuluş - Tünel
22 : Bebek - Eminönü
23 : Ortaköy - Aksaray
32 : Topkapı - Bahçekapı
32A : Atikâli - Çapa
33 : Yedikule - Bahçekapı
34 : Beşiktaş - Fatih
37 : Edirnekapı - Bahçekapı
37B : Atikâli - Bahçekapı

09 Şubat 2021

Sigarayı Bırakmanın Ekomonik Boyutu

Aslında belki de bu resm-i şerifi bir önceki yazıya eklemem gerekliydi, ancak bilgisayarıma biraz geç geldi.
Bilirim sigarayı bırakabilmenin zorluklarını, ama sigarayı bırakmanın en kolay yolunun hiç başlamamak olduğunu da eklemem gerekir. Mâlum-u âliniz hiçbir şey yapmayan şahıs hata da yapmaz, en azından mantık bunu gerektirir.


Eğer sigarayı bırakmakta gerçekten zorlanıyorsanız sizlere basit bir hesap yapayım:
Bir paket sigara Onsekiz (18.00) Türk Lirasıcık olduğunu düşünürsek günde bir paket sigaranın mâliyeti haftada Yüzyirmialtı (126.00) Türk Lirasıcık eder.
Mâlum ücretler aylık olarak hesaplandığı için biz bunu aylık ücretten hesaplayalım:
Günlük Onsekiz Türk Lirasıcık ücretin aylığı Otuzbirer Gün çeken Ocak Mart Mayıs Temmuz Ağustos Ekim Aralık aylarında ve ayın başına Beşyüzellisekiz (558.00) Türk Lirasıcık para ceplerinizden çıkacaktır, buna mukâbil Otuzar Gün çeken Nisan Haziran Eylül Kasım aylarında ve ayın başına Beşyüzkırk (540.00) Türk Lirasıcık ceplerinizden eksilecektir, bir de Yirmisekiz Gün çeken en kısa ay olan Şubat ayını da eklersek Beşyüzdört (504.00) Türk Lirasıcık daha eklemek gerekir, tüm bu masrafların içinde bulunduğumuz İkibinyirmibir Yılındaki toplamı Altıbinbeşyüzyetmiş (6.570,00) Türk Lirasıcık yapıyor ki bu da ortalama bir paket sigaranın eğer herhangi bir zam gelmezse bu yılki cebinize masrafıdır.
İçinde bulunduğumuz İkibinyirmibir Yılında uygulanmakta olan Asgari Ücret ise İkibinsekizyüzyirmibeş (2.825,90) Türk Lirası Doksan Türk Kuruşucuk olduğuna ve yıllık toplamının da Otuzüçbindokuzyüzon (33.910,80) Türk Lirası Seksen Türk Kuruşucuk olduğuna göre aradaki farkı düşersek geriye Yılın sonunda cebinizde kalması gereken miktar Yirmiyedibinüçyüzkırk (27.340,80) Türk Lirası Seksen Türk Kuruşucuk parayla hayatınızı idame ettirmek zorundasınız.
Bu zorlu ekomonik vaziyette ceplerinizden çıkacak para ortalama olarak budur.
Zaten çevrede doğru düzgün iş yok, zamlar almış başını gidiyor, bir de sigaraya para yetiştirmek o kadar kolay olmasa gerek.
Nasıl geçiyor hayatlarınız, Ekomoni Israrla Tıkırında değil mi?


Ben sizlere günlük bir paket sigara üzerinden bir hesap hazırladım, eğer daha fazla içiyorsanız veya inşallah daha az içiyorsanız siz de ortalama bir değer tutturabilir ve gelirinizi giderinizi hesaplayabilirsiniz.
Üstelik bu basit ve fasit hesabı yapmak için liselerdeki veya ünüversütelerdeki Moderin Matamatik bilmek de gerekmiyor, bizlerin ilkokulda öğrendiği düz mantık matematiği bile yeterlidir.
Tabi ki eğer hiç sigara içmiyorsanız veya arkadaşlarınızdan kahve yanında otlanıyorsanız yatın kalkın da sigara içmediğiniz için şükredin.

Sigara Bırakma Günü

Günlük yaşamımızda mevzuat-ı şerif umumiyetle nihayete ermez bizler işbu cihanda yaşamağa devam ettiğimiz müddetçe.
Her ne kadar bu yazdıklarımızı okuyanlar bu cihanda yaşıyor olsalar bile diğer cihandakilerden bir şeyler öğrendik de biz bunları yazıyoruz.
Aslında bendeniz sigaradan nefret ederim, ama bazen kahvenin yanında canım çekmiyor da değil.
Yine de sağlığa oldukça zararlı olduğunu söyleyebilirim, ki zaten artık tabiban-ı cihan da sağlıksız olduğunu buyuruyor.
Bugün günlerden Salı, yıllardan da İkibinyirmibir, aylardan da en kısa ay olan ve en az gün çeken Şubat.


Ben hep matah bir şey olmadığını boşuna söylemiyorum ama madem bu dünyadan hiçbirimiz canlı çıkamayacaksak neden bağzı şeyhlerin zevkini tadını almadan dünya hayatını bitirelim?
Tiryakisi olunmadıktan sonra, yani bugün tüttürülse bir daha akla onbeş gün sonra gelse belki bir şey yapmaz ama günde bir paket içerseniz zamanından önce çökersiniz.
Sigara içenlerin vücutlarındaki kötü değişikliği gösteren resimleri burada paylaşmıyorum çünkü gerçekten çok kötü bir görünüm arz ettiği konusunda inanın bana. Zaten bazılarını sigara aldığınız zaman paketlerin üstlerinde görmektesiniz.


Hazır bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günüyken ve birkaç güncük sonra Sevgililer Günü de geliyorken siz de hem kendinize hem de sevgilinize bir iyilik yapın ve şurada beş günlüğüne bile olsa sigaradan uzak durun ki Sevgililer Gününde sevgiliniz sizi daha çekici bulsun.
İnanın bana sigarayı bırakınca zaten güzelsiniz ama daha da güzelleşeceksiniz çünkü yüzünüze kan gelecek.
Ben bilgiçlik taslayayım öğüdümü vereyim, uygulayıp uygulamamak sizlere kalmıştır.
Hepinize sigarasız güzel sağlıklı günler temenni eder ben.