Bu Blogda Ara

Sayfalar

10 Aralık 2016

Atatürk Havalimanı Uçak Günlüğü Vol. 1 - 10 Aralık 2016

Uzun zamandır İnstegram'da çeşitli kişilerin çektiği uçak resimlerine bakıyorum. Bugün benim de canım uçak resmi çekmek istedi, ben de soluğu Atatürk Havalimanı'nın kapuya göre arka tarafında kalan hemen karşı kıyısında olan pist başında bulunan Fly İnn Alışveriş Merkezi'nin balkonunda aldım.
Hemen belirteyim ki bu yazıdaki resimler Ayfon'la çektiğim için pek net olamayabilir, okuyucularım kusuruma bakmasınlar.


İlk olarak ulusal havayolumuz olan bayrağımızı taşıcı Türk Hava Yolları'nın bir uçağıyla başlıyoruz, arkasından da dünyanın bir numaralı havayolu olan Emirates Havayolları'nın uçağı kalkacak, pist başında hareket komutunu bekliyor.


Bir önceki resimde bizim uçağın arkasında hareket komutunu bekleyen Emirates havalanmak üzereyken. Hemen belirteyim Emirates Dubai'ye gidiyor.


Bizim havalimanının inen kalkan uçakları asla bitmez, çeşitli çeşitli havayollarının uçakları her gün aksatmadan iner kalkarlar. Gelen bütün yolculara "Hoş Geldiniz", gidenlere de "Güle Güle" demek âdetimizdir.


Bu ve bir üstteki resimdeki uçak Özbekistan Havayolları'na ait. Olasılıkla Taşkent'e gitmek üzere havalanmaya giderken.


Bu da artık Atatürk Havalimanı'nı kullanan Ets Turizm'e ait eski adı Atlas Jet olan ama günümüzde Atlas Globâl olarak uçmaya devam eden bir uçak. Kim bilir nereye gidiyor?


Bu da formada yazdığı şekli Aegean Havayolları olan ve dilimize Ege olarak çevirebileceğimiz komşumuz olan Yunanistan'a ait. Olasılıkla Atina'ya gidiyor.


Bu da artık kankamız olan Suudi Arabistan Havayollarının uçağı. Malesef Suudi Arabistan'a bizim vize almamız Şengen'e vize almamızdan daha zor.


Bu da Libya'ya ait formaya göre Afriqiyah dilimize göre Afrika Havayolları'nın uçağı. Olasılıkla Trablus'a gitmek üzere havalanırken.


Bu uçağın formasını hiç ama hiç anlayamadım, okuyucularım arasında nereye ait olduğunu söyleyecek biri var mı acaba?


Son olarak pek Atatürk'e gelmeyen Pegasus'un çok uzaktan çektiğim bir resmi, arka plânda da Atatürk Havalimanı'nın kendisi.

Siz sevgili okuyucularımla ara sıra böyle uçaklarla alakalı paylaşımlarım olacak.
Şimdi size uçakları yazarken kullandığım kendimce geliştirdiğim konular hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum:

Kırmızı Kuyruk = Türk Hava Yolları
Ulusal havayolumuz ve dünyanın hemen hemen her yerine ortaklıklarla da olsa erişen bayrağımızın taşıyıcısı havayolumuz. Merkez olarak Atatürk Havalimanı'nı kullanıyor, genel dağıtım buradan.
Türkiye'de ulaşamadığımız tek bir havalimanı kalsa biz dünyaya açılmışız ne fayda?

Lâcivert Kuyruk = Anadolu Jet
Türk Hava Yolları'nın Yavru Markası. Merkez olarak Esenboğa Havalimanı'nı kullanır, İstanbul'da indiği meydan Sabiha Gökçen'dir, dolayısıyla Atatürk Havalimanı'nda bakım için gelmediyse bulma şansınız hemen hemen pek yoktur.
Genel olarak Anadolu Jet iç hatlarda uçar, dış hat sayılan ama aslında bizim toprağımız olan Ercan Havalimanı haricinde. Bir de bazı uçaklarının yaz mevsimi ekstra olarak TK kodlu turistik seferler yapmazsa yurt dışında pek bulamazsınız.

Sarı Kuyruk = Pegasus Hava Yolları
Pegasus merkez olarak Sabiha Gökçen'i kullanır, İzmir Havayolları'ndan kalan günde beş seferlik İzmir uçuşu haricinde Atatürk Havalimanı'nda bulamazsınız. Günümüzde uçak ücretlerini bir dengede tutmayı sağlıyorsa yani fazla pahalı seviyeye erişmiyorsa bu Pegasus sayesindedir.
Türkiye'nin ikinci ulusal havayoludur, aynı zamanda yurt dışına da sefer yapmaktadır.
Tek kötü tarafı uçak içi ikramları ücretli olmasıdır, yani bilet alırken koltuk seçimi veya yemek sipariş ederken ilâve ücretler sayesinde Kırmızı Kuyruk fiyatına denk de gelebilir.

Yeri geldikçe ve yeni adlar bulunca bu listeyi güncelleyecek ben.