Bu Blogda Ara

Sayfalar

09 Nisan 2022

İett Nisan Zammı

Bizler bir hafta sonu için Cum'a günü erkenden yattık ve Cumartesi sabahı erkenden kalktık ki bir yerlere gezmeğe gitmeğe niyetlenerek.
Ancak o da ne kidir?
İstanbul Belediyesi, hani her şeyin çok güzel olacağını iddia edenler son yaptıkları zammın üzerinden henüz sadece dört ay geçmişken hemen bir zamcık daha yaptılar.


İşbu yeni yapılan zamcıktan sonra İett otobüsüne binmek için tamı tamına Yedimilyonaltıyüzyetmişbin Türk Lirasıcık ödemeğe başlayacakmışız.
Aktarma ücreti olarak da Beşmilyondörtyüzdoksanbin Türk Lirasıcık daha ödememiz gerekiyormuş. Ve tabi ki bu ücret ikinci İett Otobüsü ya da İstanbul Metrosu veya Çağdaş Tramvay için geçerli, en tabi olanı da ilk bindiğimiz dakikadan itibaren sadece iki saatçik içinde geçerli.
Bu itibarla birlikte İndirimli binişler için Beşmilyondörtyüzdoksanbin Türk Lirasıcık, Öğrenciler ise Üçmilyonyediyüzkırkbin Türk Lirasıcık ödenecek.
Aktarma ücretleri ise ilk aktarma yukarıda da belittiğim üzere Tam Bilet Beşmilyondörtyüzdoksanbin, İndirimli Bilet Üçmilyonikiyüzdoksanbin, Öğrenci Bileti ise Birmilyonaltıyüzkırkbin Türk Lirasıcık.
İkinci aktarma Tam Bilet Dörtmilyonyüzyetmişbin, İndirimli Bilet İkimilyonbeşyüzyirmibin, Öğrenci Bileti ise Birmilyonbeşyüzkırkbin Türk Lirasıcık.
Üçüncü Dördüncü ve Beşinci aktarmalar ise her biri için Tam bilet İkimilyonaltıyüzotuzbin, İndirimli Bilet Birmilyonaltıyüzkırkbin, Öğrenci Bileti ise Birmilyonüçyüzyirmibin Türk Lirasıcık oldu.
Bir de Mavi Kart var tabi, ayda Yüzseksen binişli Tam olanı Altıyüzikimilyon, İkiyüz binişli İndirimli olanı Üçyüzyetmişdörtmilyon, İkiyüz binişli Öğrenci olanı da Yüzdokuzmilyon Türk Lirasıcık, ama Mavi Kart aktarma vermiyor ve almıyor.


Marmaray'da uzun zamandan beridir ücret tarifesini yayınlamıyor, biz geçen zamcık zamanı bir günlük yayından araklamıştık.
Milliyet'ten arakladığımız yazıda boyutun nerelere geldiği gözler önüne serildi.
Gerçi bu konu başka bir yazının konusu, açıklanınca ben de aktaracağım.
Yine de Marmaray'ın ücretinin ilk yedi istasyonluk kısmına Yedimilyonaltıyüzyetmişbin Türk Lirasıcık, sekizinci istasyondan ondördüncü istasyona kadar olanlara Dokuzmilyonsekizyüzaltmışbin Türk Lirasıcık, onbeşinci istasyondan yirmibirinci istasyona kadar olanlara Onbirmilyonüçyüzseksenbin Türk Lirasıcık, yirmiikinci istasyondan yirmisekizinci istasyona kadar olanlara Onüçmilyonyüzonüçbin Türk Lirasıcık, yirmidokuzuncu istasyondan otuzbeşinci istasyona kadar olanlara Onbeşmilyonüçyüzotuzbin Türk Lirasıcık, otuzaltıncı istasyondan sonrası Onaltımilyondokuzyüzyetmişbin Türk Lirasıcık tahsil edilecek.


Belediyenin aldığı işbu zamcık kararından elbette ki Şehir Hatları da yararlanacak, ancak Şehir Hatlarının ilgili sayfası henüz yeni ücretlerini yayınlamadı.
Yine de ele geçirdiğimiz mâlumatfuruşa göre Bostancı hattına Onikimilyonellibin Türk Lirasıcık, Kadıköy hattına Sekizmilyontediyüzaltmışbin Türk Lirasıcık, Boğaziçi ve Hâliç hatlarına Yedimilyonaltıyüzyetmişbin Türk Lirasıcık, Ada hattına ise tam tamına Yirmibirmilyondokuzyüzyirmibin Türk Lirasıcık gibi ASTORONOMİK bir ücret ödenemesi gerektiği açıklandı.
Tüm bu ücretlerin tamamı işletmeciler yayınladıklarında anında burada da ilgili başlığında yayınlanacaklardır.

03 Nisan 2022

Zamazan Geldi Hoş Geldi

Kitaplar olsun fıkıh olsun yasalar olsun hiçbirisi yazmaz ama Ramézân-ı Şerif Ayı Şehr-İstanbul'a avdet ettiğinde ekmeğe pideye suya ve aklınıza gelebilecek her şeye zam yapmak farz-ı ayndır.
Geçenlerde en ucuz suyun ücretinin Beşmilyonbeşyüzbin Eski Türk Lirası olduğundan bahsetmişti ben.


Bu gördüğünüz yani temaşa eylediğiniz fiş Şok Markt'in geçtiğimiz Pazartesi günkü aldığım Güzelpınar markalı Beş Litrelik Su'yun ücretini göstermekte, Beş Yeni Türk Lirası Elli Yeni Türk Kuruşucukluk fatura.
İmdı sizlere biraz önce yine aynı Şok Markt'tan aldığım Beş Litrelik Güzelpınar Su'yun faturasını göstereceğim.


Markt aynı ürün aynı katma değer vergisi oranı aynı ama arada Elli Yeni Türk Kuruşu yani Beşyüzbin Eski Türk Lirasıcıklık bir Zamcık söz konusu.
Hani vakt-i zamanında hayali bön bön etrafa bakan bir bakanımızın zamımıza koduğu türden bir zamcık.


İşbu iki fatura arasında sadece Yüzkırküç Saatçiklik bir fark ve Beşyüzbin Türk Lirasıcıklık bir güncelleme var.
Düşünsenize şişe başına yapılan bu zamcıktan kimlerin ceplerine kim bilir kaç para giriyor ve bizlerin ceplerinden kimlerin emekleri hakları çalınıyor bir düşündünüz mü?
Ben asla Ramézân-ı Şerif Ayına hakaret etmiyorum ama her Ramazan geldiğinde sürekli zamcık yapan bir zümre için Zamazan sözcüğü uygun değil de nedir?


Çünkü daha önce de dediğim gibi: Hazret-i Muhammet "Komşusu açken tok yatanlar bizden değildir" buyurmuşlardır, devamında da ne olacağını ahanda işbu karikâtür gösteriyor zaten.