Bu Blogda Ara

30 Eylül 2014

Nezle

Malûm-u aliniz, Eylül gidiyor ya, bize arkasından nezleyi de miras bırakacak.
Tabi havaların soğumakla soğumamak arasındaki ikilem sayesinde ne giyeceğimizi bilemediğimiz için hemenden hastalanmamız çok normâl, eğer dikkât etmezsek.


Ben bu yazımda size biraz nezle ile alakalı bir şeyler paylaşacağım, ama yazdıklarım bilgi verme amaçlı olduğunu baştan söyleyeyim, çünkü ben doktor değilim.


Ana sorumuz resimde gördüğünüz, hemen cevap vereyim ki nezle veya grip olduğumuzda burnumuz aktığı ve delikleri de tıkalı olduğu için koku alma yeteneğimiz geçici olarak sekteye uğradığından dolayı yediklerimizin tadını alamayız.


Nezle dediğimiz şey Akut Nazofarenjit Rhinovirüs adı verilen bir virüs türünün neden olduğu ve acil tedavi gerektirmeyen, ilaçla bir haftada ilaçsız yedi günde kendiliğinden geçen, burun akıntısı ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan aslında basit bir enfeksiyon hastalığıdır.
Havadan solunarak ister istemez vücûda giren bu rhinovirüsler burun mukozasına tutunurlar. Bağışıklık sistemi devreye girerek bu virüsü vücûttan uzaklaştırmaya çalışır. Bu çaba sırasında burun akması, hapşırma ve ateş gibi tepkilere neden olur. Virüs vücûddan siktir olup gidince bunlar sona erer.
Doktorlar bu tip rahatsızlıklarda vücûdu güçlendirici vitamin ve minerâller önerirler genelde. Nezle iyi tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, sinüzit veya bronşite yol açabilir.


Toplumda grip ile nezle sanki aynı şeymiş gibi yanlış bir inanış vardır, oysa ikisi birbirlerinden bazı konularda farklıdır. Nezle virüslerle meydana gelen ve genelde hafif seyreden bir hastalıktır.
Grip ise nezleye nazaran daha yavaş başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır, salgın yapar ve yatağa düşürür.



Nezlenin Tedavisi

Nezleye sebep olan etkeni doğrudan hedef alan tıbben kanıtlanmış ve kabûl edilmiş hiçbir ilaç olmadığından nezlenin tedavisi belirtilere yöneliktir. Belirtilerin türlerine göre öksürük giderici, ateş düşürücü ve mukolitik ilaçlar kullanılır. Bol sıvı tüketimi ve dinlenme önerilir.



Nezleye karşı en etkili tedavi yöntemi biraz sancılı bile olsa doğrudan limondur, ne kadar ekşi olursa olsun günde bir limonu yemek en azından vitamin takviyesi sağlar.
Limonun yanısıra portakal, mandalin ve kan portakalı da vitamin deposudur.



Antibiyotikler

Antibiyotikler bakterilere kkarşı etkili olan ilaçlardır, dolayısıyla nezle ve soğuk algınlığı gibi virüs enfeksiyonlarında hiçbir etkileri yoktur. Nezleyi antibiyotikle tedavi etmeye çalışmak ters de tepebilir, zira antibiyotiklere dirençli bakterilerin türemelerine ve alerji gibi yan etkilere ya da bağırsakların bozulması sonucunda ishâle sebebiyet verebilir.


Bir sonraki yazım ise konunun daha iyi anlaşılabilmesi için grip üzerine derlediğim yazı olacak.
Bir saat sonra!