Bu yazıyı hazırlarken aslında hangi cümlelerle başlamam gerektiğini bir türlü bulmayı başaramadı ben Gök Tanrı Tengri sizleri inandırsın.
Ancak yine de sizleri benim hangi sözlerle başlamam gerektiğini bulmayı başaramadığıma inandırmasını istediğim aynı Gök Tanrı Tengri'nin tüm yanına çağırdıklarına rahmetini esirgememesini dilerim öncelikle.
İşbu yazımızda dünyadaki ömürlerini tamamladıkları için artık aramızda olmayan vatandaşların sanal dünya sayesinde sanki hiç gitmemişler gibi aramızda olmalarından bahsedecek ben.
Essahtan iki ucu boklu değnek, bir tarafından tutsam diğer tarafını nasıl bırakacağım?
Siz sevgili okuyucularım şimdi bu yazdıklarımı okuyorsunuz değil mi?
Okuyun tabi helbette okumamazlık etmeyin.
Çoğunuz Facebok da kullanıyor değil mi?
Facebok'u olmayanı Emmariga Gonsolosu adamdan saymıyor bile, inoktaların vize vermek için Facebokunuz olup olmadığı ve bunun şifresini kendilerine vermeniz vize alabilmeniz için önemli bir şart.
Kısacası sevgili okuyucularım eğer Facebok'unuz yoksa Emmariga'ya girişinize vize verilmiyor.
Facebok biliyorsunuz bizim hayatlarımızı da arşivliyor bir yandan. Yazdığınız izlediğiniz resimleriniz sayelerinde.
Günümüz gençliği ise her şeyini Facebok'a göre düzenlemeye başladı yıllar yıllar önce.
Ben burada Facebok'u kötülemiyorum, sadece eleştiriyorum.
Facebok kuurulduğu İkibindört yılından beri kullanıcılarının yaklaşık altmışmilyon adedi günümüzde Gök Tanrı Tengri'nin rahmetine kavuşmuş durumda. Üstelik dünyada yaşam devam ettiği müddetçe de bu döngü devam edecek.
Birçoklarımız hayata veda eden arkadaşlarımızı unutmayız, ancak Facebok'taki arkadaş listemizden de silmeyiz, silmek elimizden gelmez.
Onların Facebok veri tabanında profilleri öylece durur, üstelik özel günleri geldiklerinde bizlere kendilerini de hatırlatırlar.
Bu durumda yas mı tutmamız gerektiğini yoksa o anın sevinçlerini yeniden mi yaşamamız gerektiğini inanın ben de bilmiyorum.
Ayrıca aynı haber-i şerife göre otuz yıl içinde Facebok'u bir zamanlar sağken kullanan rahmetlilerin sayısı o gün hayatta olarak kullananların sayısından fazla olacak.
Giden Bir Arkadaşın Ardından
İşte bu tarz hadise-i şeriflere bir mis'âl-i şerif geldi önümüze.
Amerikalı sanatçı Nathan Wright geçenlerde yazdığı bir yazısında İkibinon Yılında Omaha'da bir konferansta tanıştığı ve o günü sadece ayak üstü sohbet ettikleri Kim'i neredeyse unutmak üzereyken Facebok bir anda karşısına çıkartmış, bunun üzerine ara sıra buluşup birer kahve içerek gerçek arkadaşlığa dönüştüğünü anlatıyor.
Ancak yazının bundan sonraki bölümü gerçekten hüzünlü bir yaşanmışlık barındırıyor.
"Son gördüğümde İsrail'deki erkek arkadaşıyla Skaypi üzerinden kavga ediyordu ki Facebok'ta kolay kolay rastlanamayacak bir haberdi. Facebok'a göre mükemmel bir hayatı vardı.
Ancak bu Facebok Kim'in profilini bir kez daha karşıma çıkarttığında aradan üç yıl geçmiş ve Kim malesef Hakk'ın rahmetine çooktan kavuşmuştu."
Herkese Ait Ama Sizin Değil
Başka bir örnek de bu sefer İngiltere'den geldi.
İngiltere'de bir zamanlar yaşayan henüz ondokuz yaşındaki Becky Palmer adlı bir genç kız diğer yaşıtları ve başkaları gibi gittiği her yerin resmini Facebok'ta paylaşırdı.
Ancak bir gün beyin kanseri sebebiyle kendisini Hakk'ın yanına yolcu etmek zorunda kaldık.
Annesi Louise ise rahmetli kızının anılarına dört elle sarıldı ancak hayatının arşivi olan Facebok hesabına bir türlü giremedi.
Bu konuyu Facebok'a yazdığında da Mark Zukerberg denilen zat-ı muhteremden şu yanıtı aldı:
"Malesef gizlilik nedeniyle hesaba giriş bilgilerini veremeyiz."
Facebok'un Miras Hukuku
Facebok'un miras hukuku ise bizim gerçek dünyada bildiğimiz düzenden başka bir türlü çalışıyor. Ne de olsa sanal dünya olduğu ve sanal dünyanın bazı kuralları gerçek dünyaya uygun olmadığı için bazı konular farklı.
Facebok hesap sâhipleri Gök Tanrı Tengri'nin rahmetine kavuşunca hesaplarına ne olmasını istediklerini seçebilme hakkı sunuyor.
Bir sevdiğinize bırakılmasını ya da kapatılmasını vasiyet edebiliyorsunuz.
Vasiyet edilen kişi anıtlaştırılan ve birçok canlı hesabına göre özellikleri kısıtlanan bu hesabın varlığını sürdürebiliyor.
Ayrıca birinci derecede akrabaların (Annesi babası çocukları eşi kardeşleri) Facebok'a gönderecekleri yazılı tâlepleriyle rahmetlilerin hesapları kapatılabiliyor.
Ancak rahmetli olduğu Facebok'a bildirilmeyen milyonlarca kişinin hesapları oldukları gibi duruyor.