Bu Blogda Ara

Sayfalar

29 Nisan 2018

Yargıdan Argo Ayarı

Argo konuşmaya çok meraklı bir milletiz vesselâm, konuşurken iki kelime-i şeriften biri ama hafif ama ağır küfürden müteşekkil, özellikle de Çarşı'da.
Bendeniz hayatımın yirmi yıllık bir bölümünü çarşıda geçirdiğim cihetle küfre son derece karşı olmama rağmen hiçbir gün küfür duymadan günü bitirebildiğimi ya da daha açık olayım küfre herhangi bir şekl-i şerifte muhatap olmadan herhangi bir günümün hasarsızca geçebildiğini malesef söyleyemeyeceğim.
Her ne kadar küfrün adını günâh komuşlarsa dâhi çevremizde öyle hadise-i rezilliyeler vukua avdet eylemekte ki işbu hadise-i rezilliyelerin kahramanlarına küfrü basmak ne yazık ki vacip olmakta.
Zaten ben işbu blog-u şerifi neden kâleme alıyorum sanmaktasınız?
Emin olunuz sadece rahatlayabilmek için, yoksa siz okumuşsunuz okumamışsınız o kadar da ehemmiyetli değil benim için. Yani kıraat eyleseniz de aynı eylemeseniz de aynı, çünkü ne de olsa muallim değil ben. Ama okuyorsanız da inşallah sizlere bir şeyler öğretebiliyorum, bilmem ne demek istediğimi anlatabildim mi size?
Aman neyse işbu mevzuat-ı umumiyeyi imdı tarihin tozlu sergenlerine yerleştirelim çünkü vakt-i şerifleri avdet eyleyince o kadar da tozlanmamışsa şöyle bir üfleriz geçer azimet eyler ve de sergide görücülere çıkarlar.


Demin bendenizin düşünce-i şerifleri tarihin tozlanmış sergenlerine imdı yerleştirdik ama bu sefer de ahanda işbu haber-i şerif karşımıza geçiverdi.
Ankara'da bilmem kaçıncı idare mahkemesi bir vatadaşımızın başvurması üzerine gerçekte argo olmayan ama argoda da anlamı bulunan bazı kelime-i şeriflerin argo anlamlarının Türk Dil Kurumu Sözlüğünden kaldırılması hakkında müsbet karar verdi.
Ancak bir üst mahkeme işbu karar-ı şerifin yürürlülüğünü durduruverdi.
Gerekçeli kararında argo anlamları bulunabilen kelime-i şeriflerin sözlükte yer almasının değil bunların aleni olarak birinin yüzüne karşı sözle veya yazıyla kullanılmasının hukuka aykırı olduğunu ve cezai müeyyidesinin bulunduğunu belirtti.