Bu Blogda Ara

Sayfalar

23 Eylül 2019

Sonbaharın Bazı Gerçekleri

Bugün bütün Kuzey Yarımküre olarak Sonbahar Mevsimini karşıladık ve Terazi Burcu'yla birlikte güzel bir giriş yaptık.
Hazır Sonbahar gelmişken ben de biraz bazı şeyleri toparlamak istedim, bazı şeylere burada başlıyorum.
Size işbu yazımda bazı Sonbahar sırlarını ifşa edecek ben. Hazırsanız başlıyoruz:



Bir : Gece Gündüz Eşit
Bugün bütün Dünya'da gece ve gündüzün süreleri eşitleniyor, yani oniki saat gündüz oniki saat gece yaşanacak.
Kuzey'de günler kısalmaya Güney'de uzamaya devam edecek, çünkü Güney Yarımküre'ye bugün İlkbahar Mevsimi avdet eyliyor.



İki : Saç Dökülmesi

Sonbaharda saçlarımız daha fazla dökülür, gerçi ben artık dazlak kafalı olduğum cihetle benim kafamda dökülecek saç kalmadığı için belki beni etkilemez ama saçı olanların saçlarının dökülme sebeplerinden biri saçların Yaz mevsiminde daha fazla uzaması yüzündendir.
Yazın tepede Güneş olduğu için vücudumuz kafa derisini ve beynimizi haşlanmaktan korumak için saçlarımızı daha sık çıkartıyor. Ancak Yaz bitip de Sonbahara geldiğimizde Telogen Fazı adlı dökülme evresine geçiyor.



Üç : Kâlp Krizi 
Bizim çalışkan Amerikalı bilim adamları Mıçigan Ünüversütesünde yaptıkları sıradan araştırmaların birinde Sonbahar Gündönümünden sonra insanların kâlp krizi rizikosunun bir saat daha fazla uyuyabilmesi ve bu sayede stresin de azalmaya başlaması sayesinde oldukça azaldığını ortaya çıkartmış ama sanırım kendileri Türkiye'de yaşamadığı için her Sonbaharda okulun ücretlerinin el yaktığını ve mevsim gereği yavaş yavaş yakılmaya başlanan Doğalgaz'ın faturasının yüksekliğini dikkâte almamışlar.



Dört : Güney Yarımküre

Yukarıda da belirttiğim üzere Güney Sonbaharı Mart ayının Yirmibirinci günü Koç Burcu'yla birlikte başlayarak Haziran ayının Yirmiikinci günü İkizler Burcu'ndan Güneşin çıkmasıyla bitiyor, yani biz Kuzey'dekiler o zamanlar İlkbaharı yaşıyoruz.



Beş : Sonbaharın Uğramadığı Yerler
Dünya üzerinde Sonbahar ve İlkbaharın uğramadıkları yerler de vardır, bu yerlerde Kış ile Yaz arasında ara geçiş mevsimleri yoktur.
Örnek olarak Ekvator çevresinde yaşayan insanlar bu geçiş mevsimlerini yaşayamıyorlar. Tabi ki Yengeç Dönencesinden daha Kuzeye veya Oğlak Dönencesinden daha Güneye gitmedikleri sürece.



Altı : Cinsel İlişkiler
Hem erkeklerde hem de kadınlarda havaların da serinlemesi sayesinde cinsel hormonlar iyice ortaya çıkıveriyor. Nasıl ki kediler Mart Ayında en doğurgan ve en tavlayan seviyelerine erişiyorlarsa insanların da eşref saati yavaş yavaş geldi demektir.



Yedi : Yaşam Süresi
Sonbahar aylarında dünyaya gelenlerin ortalama olarak yaşam süresi yılın geri kalan dönemlerinde doğanlara göre daha uzun oluyor.



Sekiz : Sonbahar'da Kazanamayanlar
Filmlerin adlarının içinde "Sonbahar" kelime-i şerifi geçen filmlerden hiçbiri Akademi Ödülü'nü kazanamamışken ve hâttâ namzet dâhi gösterilmemişken diğer mevsimlerin adlarından olanlardan kazanan filmler mevcut.



Dokuz : En Uzun Göç
Sonbahar geldiğinde göçmen kuşlar Kış mevsimini Yaz olarak geçirmek için uzun bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculukların en uzunu Kuzey Sumrularının uçtukları Onyedibinyediyüz Kilometrelik uçuştur ki günümüzde hiçbir uçağın menzili o kadar uzun değil.



On : Yapraklar Neden Kızarır?
Sonbaharda birçok ağacın yaprakları kızarır ve geri kalanları da morarır, diğerleri de sarı daha bir kahve rengini alırlar. Başlıca sebebi havaların soğuması yüzünden yaprakların saplarında bulunan şekerin bütün yaprağa dağılamaması.



Onbir : Hafızayı Güçlendiren Mevsim

Sonbahar mevsiminde Küçük Dağ Baştankarası Kuşları topladıkları tohumları yüzlerce farklı yere saklıyorlar. Sonuç olarak da beyinlerinin hafızayı içeren Hipokampus bölgesi yüzde otuz oranında genişliyor. 

İşte böyle sevgililer, bir yazımın daha sonuna geldi ben.

Bugün Swarm'daki fazladan gelen puan yazısını da sizle paylaşayım da tam olsun:
Early sunsets, colorful leaves, and pumpkin spice. İt must be the first day of Fall today.