Bu Blogda Ara

Sayfalar

25 Eylül 2019

Kara Leylek

Ben memleketimin bir bakıma turizim elçilerinden biriyim sayenizde, çünkü ben sizlere bazı görmediğiniz dünyaları tanıtıyorum, siz de sağ olasınız okuyorsunuz.
İşbu yazımda sizleri imdı Burdur iline götürecek ben.
Burdur'a artık devletimin herhangi bir treni tren yolu mevcut olmasına rağmen belki gitmiyor, havalimanı da yok çünkü en yakın olanı Isparta ve Antalya'da, ama bu iki ilimiz Burdur'a komşu olduğu için fazla uzak sayılmaz.


Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde bizim bir Salda adını verdiğimiz oldukça tuzlu ve dışarıya akışı olmayan bir gölümüz var. Görenleri kendisine hayran bırakıyor lâkin adam gibi bir tanıtımı pek yok.
Neyse biz bunu imdılık geçelim çünkü konu dağılmasın diyerekten Salda'ya yaklaşık olarak yirmibeş yıl kadar sonra Kara Leyleklerden geldi geçen gün.
Norminâl şeraitte Leylekler sıcak ülkelerde yaşarlar, Sonbahar geldi miydi toparlanarak kendilerince bir törenle uçuşa ve uzun mu uzun bir yolculuğa çıkarlar.
Kara Leylekler'e gelince: Kendileri Çeltik Kargası olarak bilinen, Leylekgiller ailesine mensup, büyük ince uzun yapılı ince boyunlu gagaları uzun ince ve koyu kırmızı bacaklı bir kuş türü.
Dünya üzerinde onbin ilâ onbeşbin çift nüfusu kaldığından bahsedilir, yani soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. İşte bu yüzden Burdur'a gelmeleri çevre halkı tarafından sevinçle karşılandı.