Bu Blogda Ara

12 Temmuz 2024

Büyükada Otobüsleri

 Hani imdı Kınalıada açıklarındaki ayak fotolu yaz günüyle kalkıldı Büyükada'ya gelindi ya, son günlerde Adalıların "İstemezük" dediği yeni model Karsan Jest alâmet-i farikalı genelde C-50 hat numaralı Kadıköy - Pendik hattı başta olmak üzere Şehr-İstanbul'un bütün Minibüs hatlarında bolcanam bulunan minibüslerin elektriklilerinden Büyükada'da da İstanbul Elektrik Tünel Tramvay idaresi tarafından birkaç gün önce kullanılmağa ve işletilmeğe başlandı.


Başlamasına başladı ama Ada hâlkı tıpkı yeni semt olmağa başladığı ve Elektrikli Trenin inşaasının zamanlarından Ataköy semtine yapılması plânlanan istasyonu Ataköy hâlkının istemedikleri gibi.
Sırf bu yüzden bile tam ellibeş kocaman yıl boyunca Ataköy hâlkı Devletimin Elektrikli Banliyö Trenine binebilmek için Bakırköy'e kadar minibüsle veya tabanvayla ulaşabilmeğe çalıştı.
Sonra ne mi oldu?
Yıllarca istasyonu istemeyen Ataköy semtine devletim Marmaray inşaatı esnasında o istasyonu "Seve (!) Seve" yaptı, yetmedi bir de ta İkitelli ve Kayabaşı tarafından gelen bir Metronun istasyonunu da Marmaray'ınkinin yanına kodu.


Buradaki gördüğünüz de iki yıl kadar önce kullanılmağa başlanan ve artıkım eskiyen daha küçük modelleri, sadece oturrak topu topu on adet yolcu taşıyabiliyor.
Ben ve diğer birlikte yazdığımız arkadaşlarım işbu taşıtlra bindik, test ettik ve onayladık.
Diyeceğimiz şudur ki bir taşıtı nasıl kullanırsanız öyle adlandırılır.
Özel tomofillerinizi bile insan gibi trafik kurallarına uygun kullanırsanız gideceğiniz yere sâlimen varırsınız ama kural tanımayan şekillerde aşırı hızlı sürerseniz kaza yaparsınız.
İşbu taşıtların kullanımı da aynı hesap ve aynı şey.


Adadaki işbu taşıtlara binebilmek için İstanbulkartlarınızda en az Altmışmilyonaltıyüzaltmışbin Türk Lirasıcık kadar kontör bulunması gerekiyor.
Tam veya İndirimli olması hiçbir şeyi değiştirmiyor, çünkü Şehr-İdstanbul'da uygulanan indirimlerin hiçbiri Adalarda geçerli değil.
Adalardaki işbu otobüslerde Mavi Kart geçerli, ama tam yedi biniş hakkınıza mâl olmak var.
Eğer olur da Adalar ilçesinde ikâmet ediyor veya sigortalı bir işyerinde çalışıyosanız Adakart alma hakkınız doğuyor, bunlarla da Şehr-İstanbul'daki ücretlerle binebiliyorsunuz.
Adakart'la ayrıca Şehir Hatları ile Adalar arasında beleş seyahât edebiliyorsunuz.


Burası da yukarıdaki durak, yeni minibüsler geldi geleli BA-2 hattı ring hat kapsamından çıkartılmış vaziyete getirildi, yani Araba Meydanı'dan bindiğinizde gidebileceğiniz en uzun yol ahanda buraya kadar olmak var, yolun devamı için taşıtınızdan inip yeniden binmeniz gerekmekte.
Her ne kadar BA-2 hattının tırmanışı Nizam inişi Maden tarafındansa bile İett ve Şehir Meclisi artık bu hattı ring hat kapsamından çıkartmış.


Yeni taşıtlarımızın hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını Allah-u Te'âlâ'dan niyaz ederiz.