Bu Blogda Ara

Sayfalar

06 Nisan 2021

Kabak Çekirdeği

 Son zamanlarda birkaç aydan beridir fena hâlde Cennet Mahâllesi'ne sarmış vaziyette ben.
Günde bir zaman izlemezsem çatlıyorum, ama dizinin ana kahramanı Pembe Erdağı Ablamız neredeyse en başından beri sürekli Kabak Çekirdeği çitliyor, üstelik çitlemekle de kalmayarak kabuklarını tükürüyor. Bazı sahnelerde ailesine de aşıladı bu tutkusunu ama biz konumuzdan dışarı çıkmayalım Cnmcm.
Ben de araştırmağa başladım ki ne varmış Kabak Çekirdeğinde ve ahanda işbu mâlumatfuruşu buldum:


Kabak Çekirdeği adlı kuruyemişimiz B vitamini, E vitamini, K vitamini, omega üç, omega altı, manganez, magnezyum, demir, bakır, E vitamini ve çinkodan yana zengindir.
Kabak çekirdeğinin protein içeriği bedene dışardan alınması şart olan fenilalanin, triptofan, metiyonin gibi temel esansiyel amino asitler açısından çok zengindir.
Triptofan, noreadrenalin, serotonin ve GABA gibi beyin biyokimyasal düzeninde düzenleyicilerin ön maddesidir.
Noradrenalin eksikliği dikkât dağınıklığına neden olur. Serotonin eksikliği anksiyete, kaygı hâli, bunalıma ve depresyona neden olur.
Kabak çekirdeğinin zengin olduğu amino asitlerden biri de arginindir. Arginin C vitamini ve folik asit gibi nitrik oksit sentezini doğal yoldan artırır. Nitrit oksit genel olarak damar sağlığı için çok gereklidir.
Kabak çekirdeği içeriğinde doymamış yağ oranı yüksektir ve kandaki yağları azaltır.
Kabak çekirdeği içerdiği fitosterin ile kolesterolü azaltır, prostat büyümesine faydalıdır.
Yarım bardak kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının yüzde kırkaltısını demirin yüzde yirmisekizini, manganezin yüzde ellikisini, çinkonun yüzde onyedisini ve proteinin yüzde onyedisini karşılar.
Bir bardak kabak çekirdeğinde onaltı miligram kadar çinko bulunur. Kabak çekirdeği alanin, glisin ve glutamik asit gibi amino asitler bakımından da zengindir.
Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir.
Arginin kâlp ve damar sağlığı, fazladan yağların depolanmasının azaltılması, beyindeki aktivitelerin hızlandırılması, üreme organlarının sağlığı, yaraların çabuk iyileşmesi için gereklidir.
Ayrıca kabak çekirdeği çok etkili bir antidepresandır.


Demek ki dizi yazarları da az değillermiş ki Pembe Abla'ya boşuna Kabak Çekirdeği sahneleri yazmamışlar.
O hâlde kış akşamlarında fırsat buldukça bol bolca çekirdek çitleyelim.