Beni bilirsiniz, kahve kadar çikolataya da hastayımdır.
Devamlı araştırdığım için bugün çikolataların yüzeyinde gördüğümüz ve bozulduğunu düşünmemize sebep olan beyazlamaların neden kaynaklandığını öğrendi ben.
Çikolatadaki beyazlıklar yağ çiçeklenmesi adı verilen içeriğindeki kakao ve kimi yağların yüzeye çıkıp kristâlleşmesi olayıdır. Sonuçları Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar çikolatadaki bu yağın açığa çıkmasının sebebinin kâpiler etki olduğunu tespit etmişler.
Aynı araştırmacılar çikolatanın ana maddeleri olan kakao şeker süt ve kakao yağını toz halinde bir araya getirdikten sonra kristâl yapılarını yüksek enerjili röntgen ışınları altında birkaç nanometrelik ölçekle incelemişler.
Toz örneklerinin içine birkaç damla ayçiçek yağı damlatılıyor, biraz zaman geçtikten sonra yağ çikolatayı yumuşatarak hareketini kolaylaştırıyor ve sıvı yağ bu şekilde gözeneklerden yukarı doğru hareket ediyor, bu yağlar da soğukla karşılaşınca kâpiler etki sonucunda beyazlıyor.
Tüm bunlara rağmen beyazlamağa başlamış çikolata bozuk değildir ama tadı biraz değişik gelebilir, genellikle de saklama koşullarından vukua avdet eyler.
Uzun lâf-ı güzafın kısası eğer çikolatanız beyazlaşsın istemiyorsanız ne eriyecek kadar sıcak ne beyazlayacak kadar soğuk bir sıcaklık olan onsekiz derece civarında saklayın.