Bu Blogda Ara

Sayfalar

11 Nisan 2018

Evde Ayakkabı İle Dolaşmayın

Bizim kültürümüzde evin içinde ayakkabı giyilmez. Ayakkaplar sokakta giymek içindir, bizi sokakların pisliklerinden ayaklarımızı korumaya ve soğuklarda üşütmemeye yarar.
Ayakkaplarını evlerde giymek genel olarak Ewropa'lıların kültürlerinde mevcuttur, çünkü yıkanmayı ve temizlenip paklanmayı bile biz Türk'lerden öğrenmişlerdir.
Hâttâ bugün çeşitli şekl-i şeriflerini pek güzel yapabldikleri kahveyi bile bizden öğrenmişlerdir ama onlar bizim hakiki Türk kahvemizi bizim gibi yapmayı beceremediklerinden dolayı yapmamayı tercih etmişlerdir. Ancak konumuz kahve değil.
Bundan önceki yazımda da bahs-i şerifleri geçen çalışkan İngiliz bilim adamları bu sefer de bizlerin evlerimize ayakkaplarıyla girmediğimizi görünce başlamışlar araştırmaya ve sokaklarda giyilen ayakkaplarının evlerde çıkarılmayarak dolaşılmasının insanoğlunun sağlığını ciddi oranlarda tehdit eden hastalıkların kaynağı olabileceğini keşfetmişler.


Araştırmanın derin boyutlarına girersek sıradan bir ayakkabının dış yüzeyinde dörtyüzyirmibirbin, iç bölümünde de ikbinsekizyüzseksenyedi farklı ve ayrı cins bakteri barındırdığını söylesem herhâlde neden Türk olarak evlerde ayakkaplarıyla gezmediğimizi ve camiye gittiğimizde camilerin de Allah-u Te'âlâ'nın evi olduğunu unutmayıp camiye ayakkaplarıyla girmediğimizi anlatmayı başarabilmiş olurum herhâlde galiba sanırsam.