Bu Blogda Ara

Sayfalar

20 Nisan 2018

Kart Kullanırken Dikkât

Kredi kartları artıkım hayatlarımızda çok ama çok önemli bir yere geldiler. Bazı risklerine rağmen zaman içerisinde getirilen şifreli ödeme araçları sayesinde oldukça da güvenli bir yöntem.
Ama bütün bunlara rağmen dolandırıcı tayfası kredi kartlarından da dolandırıcılık ve hırsızlık yapmaya uzun zaman önce başladı. Özellikle bazı denetim zaafları sayesinde temassız özellikli kredi kartlarının tehlikelerinden işbu yazımda bahsetmişti ben.
Yine de kredi kartları merkezinin müdürü olan Soner Canko işbu teknolojilerin hiçbirinin kullanıcıların kart dolandırıcılarıyla kendi iradeleriyle paylaştığı bilgileri korumaya yetmeyeceğini de söylemekte. İşbu vaziyet-i umumiyede karşımızdakinin dolandırıcı olup olmadığını anlamak günümüzde çok zor.
İmdı resm-i şerifimizde de temaşa ve kıraat eylediğimiz önlemleri bir gözden geçirelim:


1. Gerek kredi kartlarıyla gerekse hesap kartlarımızla alışveriş yaparken yeni nesil yazar kasalardan sizlere hem eskiden  katma değer fişi yerine geçen hem de kartla ödendiğine dair birleşik bir fiş verilmekte. Bu sayede işletme vergisini düzgünce zamanı geldiğince devlete öder biz de işbu fiş-i şerifler sayesinde harcamalarımızı kaydederiz.
2. Yine alışveriş yaptığımız yerlerde kartlarımızın yazar kasa hâricinde bir yerden geçirilmediğine emin olmamız gerek. Son birkaç yıldır kartlarımıza tanımlanmış olan şifre sayesinde kolay kolay işbu mevzuat-ı umumiyede bizim kasanın yanında bulunmamız gerektiği cihetle dolandırılma şansımız çok ama çok az.
3. Kredi kartları günümüzde internetten alışveriş yapabilmemizi de sağlıyor. Bilgisayarımızdaki bağlantımızın adres çubuğunda "https://" ile başlıyorsa sorun yok demektir.
Ama işbu bağlantının başı "http://" ile başlıyorsa işleme son vermek daha akıllıca olacaktır.
Yeni nesil internet tarayıcıları olan Google Chrome, Mozilla Firefox ve Opera işbu mevzuat-ı umumiyede müspet bağlantıyı yeşil renkte menfi bağlantıyı kırmızı renkte yazarak bizleri ikâz ediyor.
Ayrıca alışveriş yaptığımız Web-Site'den işlemi yaparken bildirdiğimiz E-Mail adresimize işlemin faturasını göndermesi gerekir.
4. Bankamatiklerde herhangi bir sıkıntı anında yardım alacağımız yegâne kişiler bankada çalışanlar olmalı, işbu itibar-ı şerifte mesai günleri banka şubelerinde bulunan bankamatikleri kullanmamız dolandırıcılara büyük darbe olur.
5. Yine bankamatiklerde yaşayabileceğimiz sıkıntı hakkında bankamıza telefon ederken son zamanlarda telefonlarımızın banka tarafından tanındığı ve tanımlandığı cihetle kendi telefonumuzdan aramamız sıkıntının çözülmesine daha çabuk yardımcı olacaktır.
6. Tüm bunlara rağmen şifresiz işlem yaptığımız zaman bankamız bize telefonumuzdan bir mesaj çekiyor ve işbu mesaj-ı şerifte eğer yaptığımız işlem bilgimiz hâricindeyse bankamızı aramamızı istiyor.
Ancak işbu uygulamaya temassız işlemler şimdilik dâhil değil.