Bu Blogda Ara

Sayfalar

30 Eylül 2019

Mont Blanc'ın Dev Buzulu Kopuyor

Küresel ısınma devam ediyor, İkibinyedi yılından beri alınmayan bazı önlemler sayesinde dağların zirvelerindeki buzullar erimeye daha hızlı başladı.
Bunun şimdilik son örneği bizi aralarına almadıkları için Beşbinyüzotuzyedi metre rakımlı Ağrı Dağı sayılmazsa Avrupa'nın denizden Dörtbinsekizyüzon metre rakımlı en yüksek dağı olarak saydıkları İtalyan tarafından Monte Bianco Fransız tarafından Mont Blanc olarak özgün adları olan ve Türkçe'ye Beyaz Dağ olarak çevrilen ve genellikle Alplerin buzlarıyla kaplı Fransa ile İtalya arasında sınır olan tepenin İtalyan tarafında bulunan devasa Planpincieux adlı buzulun İkiyüzellibin Metreküplük parçasının her an koparak düşebileceği tespit edildi.


Özellikle küresel ısınmanın başladığı İkibinyedi yılından beri her an çökme riski bulunan buzulun o zamandan beri alınmayan önlemler yüzünden artıkım düşme tehlikesinin baş göstermesi yüzünden dağda görevli olan yetkililerin mevcut yolları ulaşıma kapatmasına ve dağda yer alan şahıslara ait kulübelerin boşaltılmasına neden oldu.


Ben de o günü oradaydım ama o günden resim yok, görsel ise başka bir konserden alıntı.
O günü hep birlikte kâğıt pilâstik gibi sûni nesneleri toplamaya ve çevreyi kirleten gazların kullanılmaması konusunda bir parça bilinçlenmiştik.
Ancak yetkililerin işbu mevzuat-ı umumiye hakkında hiçbir mâlumatı bulunmamakta sanırım, yoksa Beyaz Dağ'ın buzulu böyle çözülmezdi.