Bu Blogda Ara

21 Eylül 2024

Milyon Yeniden Hâlka İndi

 Bundan yirmi yıl önce Türk Lirası'dan tam Altı adet sıfır atılmıs ve Birmilyon Türk Lirası sadece bir gece içinde Bir Yeni Türk Lirası olmuştu ve Kuruş kavramıyla yeniden karşılaşmıştık.
İlk günlerde çok da iyiydi ve paramızın itibarı geri verilmişti.
Dört yıl sonra paramızdaki Yeni ibaresi kaldırılmıştı ve yeniden Türk Lirası ve Türk Kuruşu kullanmağa başlamıştık, hâlâ da kullanıyoruz.


O ilk yıllar boyunca Milyon kavramı daha eski günlerin Trilyon, Milyar kavramı da Katrilyon kavramına tekâbül ediyordu, yani Birmilyon Yeni Türk Lirası eşitti Birtrilyon Eski Türk Lirasına.
Tabi o günlerde gözlerimize iyi gözüken bu yeni değerler zaman geçtikçe o Kartallık günlerini kaybetti, İkibinsekiz Yılında tedâvüle çıkan İkiyüz Türk Lirası'nın alım gücüyle günümüzdeki İkiyüz Türk Lirası'nin şekli şemâli aynı olmasına rağmen aynı alım gücüne sahip olmadığını sizler de biliyorsunuz.


Bugün yoldaki bir Gürgen Meşeoğlu ağacına yapıştırılmış bir ilân gördük, ilânda İstanbul'un Şenesenevler semtinde kelepir bir Homenin satılık olduğu ve Altımilyon Türk Lirası ücreti olduğu yazılıydı.
Yani paramızın çok değil sadece Yirmi yil içerisinde geldiği hâle bakın, gerçek değeri Altıtrilyon Türk Lirası ücreti olan bir eve istenen bu sayı kelepir yani ucuz olarak kabûl görmekte.