Bu Blogda Ara

Sayfalar

28 Mart 2021

Guguk Kuşu

 Her kuş iyi olacak diye bir kural olmadığı için Guguk Kuşu'nun yaradılışı gereği sinsi bir kuş türüdür.
Gözüne kestirdiği yuvanın etrafında dolanır, saksağan olsun ispinoz olsun ötleğen olsun hiç fark etmez, yabancı türlerin yumurtlamasını ve kuluçkaya yatmasını bekler. İşini görmek için uygun zamanı kollar. Hedef aldığı yuva boş bırakıldığında anında gelir kaşla göz arasında bir yumurta yuvadan atar kendi yumurtasını onun yerine yerleştirir ve uçar gider.


Yuvanın sahibi geri döndüğünde kendi yumurtalarından birinin dışarı atıldığını ve yerine kendisinden olmayan yumurtanın konulduğunu fark etmez, kuluçkaya yatmağa devam eder.
Guguk yavrusu kendisini oraya koyan annesi kadar tehlikeli annesi kadar sinsidir, hangi yuvaya bırakılırsa bırakılsın kabuğunu öteki yumurtalardan en az bir gün önce kırar ve bir gün önce doğar.
Doğar doğmaz da uygun zamanı kollar, yuva boş bırakıldığında ittirir kaktırır öteki yumurtaları yuvadan dışarı atar.


Böylece yuvanın gerçek evlâtları imha edilir ve Guguk yavrusu kendisine ait olmayan yuvanın tek mirasçısı olur. Kandırdığı ve yuvasına yerleştiği ananın şefkâtini fedakârlığını besleme koruma kollama büyütme içgüdüsünü sömürmeğe başlar.
İhânetin farkında olmayan zavallı ana besler besler besler. Guguk yavrusu kendisini besleyen anadan daha kuvvetli hâle gelir.
Gün gelir artık işi bitmiştir ve yuvaya ihtiyacı kalmamıştır.
Ne yapar biliyor musunuz?
Yuvayı dağıtır ve öyle gider.