Bu Blogda Ara

Sayfalar

10 Haziran 2015

Beyin Sabahları Daha Büyük

Atalarımız boşuna sabahları erken kalkmayıp işlerinin başlarına hemen koşmuyorlarmış dediğinizi işitir gibiyim işbu haberi okuduğunuz zaman.
Bu sabah sizi tuhaf sayılabilecek veya hiçbirinizin aklına gelmeyebilecek bir araştırmayla uyandırmak istiyor ben.


Bu araştırmayı İsviçreli Bilim Adamları yapmadılar. Görevi sanırım Kanada'daki meslektaşları devralmışlar ki Montreal Nöroloji Enstitüsü'nde görevli beyinciler sanırım beyinlerini boşa mı yormuşlar nedir?


Efenim işbu beyinciler insan beyinlerinin sabahları daha büyük boyutlarda olduklarını keşfetmişler.
Yani sizin anlayacağınız üzere gece boyunca büyüyen beyin gündüz boyunca küçülüyormuş ve işbu kısırdöngü hergün tekrarlanıyormuş.
Demek ki uyku essahtan büyütüyormuş, boşuna bizlere "Uyu da büyü" denilmiyormuş.


İşte bu bilim adamlarımız daha önce hâl-i hazırda yapılmış bulunulan bazı araştırmalara dayanmışlar ve yüzde doksanı bunama ve özbağışıklık hastalığı taşıyan yaklaşık onbin adet beyini sabah ikindi ve akşam olmak üzere günde üçer sefer görüntülerini incelemişler.
Sabahları ortalamadan daha büyük olduğunu keşfeden uzmanlar zaten süngere benzeyen işbu organın yatar vaziyetteyken vücûddaki sıvı dolaşımının daha sağlıklı olduğu cihetle yeterince nemli kalması sayesinde işbu vaziyet-ı multşizenin mümkünâtının vukua avdet eyleyebileceğini beyan etmişlerdir.


Demek ki geceleri yeteri kadar uyumak bize boşuna öğretilmiyormuş.
Anaokulundayken gündüz boşuna şekerleme yaptırılmıyormuşuz.
Zamanında uykuya zorlanmamız işbu haberle bizim iyiliğimiz için olduğu ortaya çıktığına göre herkese tatlı uykular diler ben.