Bu Blogda Ara

Sayfalar

25 Eylül 2012

Yom Kippur

Şimdi ne alâka demeyin ... Bu dünyada eğer hepimiz aynı havayı soluyorsak birbirlerimizin bayramlarını kutlamamız farz-ı ayn kılınması gerekir. Yanılıyorsam bana söyleyin.
Bayramlar ve kutlu günler bir toplumun ortak değerleridir diye öğretildi bize. Fakat bugüne kadar neredeyse hiç bir zaman kendi bayramlarımızın dışındaki bayramları genelde görmemezlikten geldik.
Ama artık bundan sonra herkesin kendine ait bayramlarında bu sayfada bir kutlama göreceksiniz, resmen günah çıkartıyorum, siz de bana biraz yardımcı olamaz mısınız?


Efenim tüm Musevi arkadaşlarımın ve cemaatinin Yom Kippur'u mübarek olsun, Rabbim gelmiş ve gelecekteki tüm günahlarımızı affetsin. Amin!

"Yom Kipur" yani kefaret günü, Moşe Rabenu (Hz. Musa) tarafından, Tanrı’nın yönergeleri doğrultusunda halkına tebliğ eden bir gündür.
Gün boyunca yakaran ve pişmanlık belirten halkı, Tanrı tarafından affedilecek ve "Altın buzağı" günahı unutturmaya çalışılacaktır.

YOM KİPUR’UN ÖZELLİĞİ
Yom Kipur İbrani takvimi içinde yer alan en kutsal gündür. Genellikle "Şabatların Şabatı" diye anılır. Roş Aşana ile birlikte "Yüce Kutsal Günler" (Yamim Noraim) kapsamına girer. Tüm yıl boyunca belki bir kez bile sinagoga gitmeyen insanlar dahi o gün ibadet için sinagoga gidip dindaşlarına katılır. Pişmanlık hissedip, Tanrı’ya yakarırlar.

BİR GÜNLÜK MELEK
"Melek" nedir? Melekler ruhları Tanrı’ya hizmet etmeye odaklanmış tamamıyla ruhsal varlıklardır.
Kipur gününde, her Yahudi adeta bir melek gibi olur. Praglı Maharal’ın açıkladığı gibi :
"Kipur günü için Tanrı’nın koymuş olduğu kurallar, kişinin mümkün olduğu kadar fiziksel dünyayla olan ilişkilerinden sıyrılıp bir melek gibi olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır."
Kipur gününün büyük bir kısmını sinagogda ayakta, meleklerin durduğu gibi geçirir, onlar gibi beyaz giyinir ve yiyip içmeyiz.

BEŞ KISITLAMA
Kipur günü şu beş fiziksel aktiviteden kendimizi uzaklaştırırız :
1) Yemek ve içmek
2) Yıkanmak
3) Deriye krem veya losyon sürmek
4) Eşler arası ilişkide bulunmak
5) Deri ayakkabı giymek

TEŞUVA VE AF
Moşe’nin, altın buzağı olayından sonra Tanrı’ya halkı affetmesi için yalvarmalarının sonucunda Kipur günü af gerçekleşir ve Moşe Sinay’dan ikinci On Emir tabletleriyle iner.
Bu günden sonra, her Kipur gününün Yahudilerin gerek şahsi gerekse halk olarak yaptıkları hataları temizleme gücü vardır.
Kipur günü Tanrı’ya karşı işlenmiş günahların affı olduğu için, bu af insanlara karşı yapılan hataları kapsamaz. Bu yüzden, Kipur gününden önce geçmiş yılda incittiğimiz kişilerden özür dilemek gerekir.
Not : Bu son metnim aslında tüm insanlığa bir dileğimdi, çünkü benim kurallarımın arasında ayırımcılık diye bir şey yoktur, benim gözümde herkesin soyu Hazret-i Adem'e dayandığı için mutlaka bir akrabalık vardır diye düşünür. Bunu da özellikle belirtmek istedim.